Osud Siemensu

09.06.2005 Celý región

Situácia so Siemensom nebola v posledných mesiacoch vôbec jednoduchá. K 25. januáru sa malo prvýkrát jasnejšie rozhodnúť, čo sa bude diať s mobilnou divíziou...
Situácia so Siemensom nebola v posledných mesiacoch vôbec jednoduchá. K 25. januáru sa malo prvýkrát jasnejšie rozhodnúť, čo sa bude diať s mobilnou divíziou, ktorá dosahovala citeľné straty a ako kameň na krku ťahala nadol finančné výsledky celej divízie Communications (pričom jej zvyšné časti boli ziskové). Koncom januára sa v podstate nič nestalo, iba sa vytiahol tzv. systém štyroch možností (fix, close, sell, repair), ktoré odzrkadľovali, čo sa dá sa Siemensom robiť.

Od toho momentu prebiehali rozličné rokovania a ďalšie rozhodnutie o budúcnosti malo padnúť pár desiatok hodín pred začiatkom CeBIT-u. Ale ani úvodné dni marca nič nezmenili a všetko postupovala v systéme štyroch možností.

Začiatkom mája už bola situácia dosť neúnosná a bolo potrebné konať. Siemens sa tak rozhodol vyčleniť divíziu mobilných telefónov a hľadať partnera iba pre ňu. Tento krok akceptovala odborná verejnosť rozlične - napríklad padali otázky, ako dlho môže vydržať dotovanie samostatnej, značne stratovej divízie, pokiaľ sa partner skoro (alebo vôbec) nenájde.

Na rokovaniach si postupne vylámali zuby viacerí záujemcovia, medzi ktorými bola dokonca aj Motorola. Každopádne z Nemecka prúdil jasný signál - do konca júla musí byť jasné, čo si divízia mobilných telefónov ďalej počne.

Riešenie sa našlo oveľa skôr ako nadišiel kľúčový koniec júla a je pomerne jasné. Kupcom mobilnej divízie Siemensu bude taiwanská spoločnosť BenQ, ktorá nie je v tejto brandži neznáma. Pred tromi rokmi sa osamostatnila od Aceru a v súčasnosti dodáva niektoré modely výrobcom a operátorom i do niektorých krajín Európy.

Objem transakcie dosiahne 350 miliónov eur, súčasťou dohody je pre Siemens aj zisk nových akcií BenQ v hodnote 50 miliónov eur. Predaj divízie mobilných telefónov Siemensu sa má uskutočniť vo štvrtom fiskálnom kvartále 2005, t.j. ešte do konca septembra tohto roka.

Plánovanú transakciu musia ešte tradičné schváliť antimonopolné úrady.

Čo to bude znamenať pre značku Siemens?
Spoločnosť BenQ dostane kúpou divízie právo používať obchodnú známku a meno Siemens na ďalších päť rokov. Sídlo spoločnosti bude v Mníchove. Čo je dôležité pre nemeckých pracovníkov a odbory, výroba ostane v najbližších rokoch v Nemecku resp. v lokáciách, kde sa vyrábali mobily doteraz.

Dá sa predpokladať, že plány na tento rok budú ešte v pôvodnej réžii Siemensu, t.j. postupne sa uvedú oznámené modely, či už ide o trojicu low-endov A70, A75 a AX75, kvintet z CeBIT-u (CF75, CL75, CX75, M75, SXG75) alebo čerstvo oznámený C75. K nim sa ešte koncom júna pridá dvojica telefónov S75 a SL75. Tieto prístroje budú postupne uvedené do konca roka a na tom BenQ len máločo zmení.

Otázna je však ďalšia produkcia (od budúceho roka), kde sa bude BenQ pravdepodobne snažiť nasadiť viaceré svoje nápady a prvky svojich telefónov aj do modelov Siemensu.

Tak či onak, do roka 2010 sa budeme so značkou mobilov Siemens stretávať naďalej a potom sa uvidí, či sa bude forsírovať ďalej alebo nie...

Ďalšie spojenie Európy a Ázie
Európsky a ázijský výrobca sa na poli mobilov nespájajú po prvýkrát. Pred štyrmi rokmi sa rozhodli pre fúziu Sony a Ericsson a vzniknutej firme sa na svetovom poli celkom darí, hoci Ericsson zatiaľ nedosahuje také výsledky ako koncom minulého storočia, keď náruživejšie bojoval s Nokiou o prvú priečku.

Na druhej strane si však treba pripomenúť aj spojeniu Alcatelu a čínskeho výrobcu TCL. Spoločný podnik vznikol na jar minulého roka a približne do roka a do dňa sa rozhodol európsky Alcatel predať svoje akcie a je celkom možné, že s jeho telefónmi sa už stretávať nebudeme a TCL prevezme všetko do svojich rúk nadobro a Európe dá buď zbohom alebo ju už nebude toľko podporovať. Ale kto vie, pri Alcateli a TCL nie je ešte všetko jasné...

Ako dopadnú Siemens a BenQ? Kvôli potrebe pracovných miest i solídnejšiemu základu asi nenastane druhý prípad Alcatelu a TCL - to by sa Siemensu muselo viesť obzvlášť mizerne a BenQ by už po roku alebo dvoch musel stratiť nervy a byť riadne stratový. Môže však nastať druhý prípad Sony Ericssonu? T.j. že by sa po dvoch-troch rokoch Siemens dostal s BenQ do oveľa lepších čísel? Ťažko povedať - netreba zabúdať, že svojich 7% na svetovom trhu dosiahnu už len svojím spojením, takže môžu ísť vyššie aj rýchlejšie. Siemens má mnohé interesantné modely, takže áno, úspech druhého Sony Ericssonu by sa dostaviť, len musí byť Siemens dravejší a mať jeden-dva poriadne modely ako mal SE bestseller T610 pred dvomi rokmi. Ale sami viete, že taký bestseller sa môže podariť niektorému výrobcovi iba raz za pár rokov.

Je celkom možné, že Siemens a BenQ utvoria aj tretí prípad, t.j. nedopadnú ani ako Alcatel + TCL, ani ako Sony Ericsson. Možno ich spojenie prinesie iba menšie zlepšenie - Siemensu sa podarí udržať svoje pracovné miesta, BenQ prenikne do Európy a spolu získajú pekný svetový podiel... Ale možno budú stále naďalej vyrábať svoje modely rovnakým štýlom, či už ide o jedného alebo druhého výrobcu.

Zdroj: www.mobil.sk
 

Vyberte región